Boszkowo - Ryby - Płoć

Płoć jest rybą rozpowszechnioną prawie w całej Europie (z wyjątkiem rejonów leżących na południe od Alp) i jedną z najliczniej występujących w wodach stojących i wolno płynących o dnie mulistym. Od podobnej do niej wzdręgi płoć można łatwo odróżnić: ma ona płetwę grzbietową osadzoną przed przednim krańcem płetw brzusznych, tęczówkę oka czerwoną, zaś płetwy brzuszne, odbytowa i ogonowa mają u płoci barwę od żółtej do jasnoczerwonej. Otwór gębowy niewielki, ustawiony końcowo, zęby gardłowe położone w jednym rzędzie. W wodach zamkniętych zawierających zbyt mało drapieżników płoć potrafi się nadmiernie rozmnożyć; nie rośnie wtedy i stanowi poważną konkurencję pokarmową dla innych, cenniejszych gatunków ryb. Dorasta zwykle do 20-30 cm długości, osiągając ciężar 0,5 kg (niekiedy do 2 kg). Dożywa wieku 15 lat. W zależności od termiki wody, rozród płoci następuje z końcem kwietnia lub początkiem maja. Samica składa ikrę na zatopionych roślinach lub korzeniach drzew. W starszych zbiornikach zaporowych, gdzie brak jest odpowiedniego substratu, potrafi składać jaja również na podłożu skalnym lub żwirowatym, przy brzegach. Samica, zależnie od wielkości osobniczej, może złożyć do kilkudziesięciu tysięcy różowych jaj o średnicy około 1 mm. W okresie tarła płoć zbiera się w duże stada i dlatego właśnie jej tarliska pokryte są całymi kobiercami ikry. Narybek płoci żywi się planktonem, ryby starsze larwami owadów, małymi mięczakami i owadami zbieranymi z powierzchni wody. Dla sportu wędkarskiego płoć ma duże znaczenie - jest rybą wysoko cenioną we wszystkich konkursach i zawodach gruntowych. Płoć jest niemal stale głodna, w związku z czym daje się łowić prawie przez cały rok, nawet pod lodem. W czasie połowów wskazane jest nęcenie tartą bułką lub namoczonym chlebem. W chłodnych porach roku lepsze wyniki daje stosowanie przynęt pochodzenia zwierzęcego (larwy ochotków, robaczki, muchy), latem przynęty roślinne (siemię konopne). Dobrze jest często zmieniać zarówno przynęty, jak i zanęty. Do połowu płoci używa się lekkich zestawów wędkowych: lekkiego wędziska, najlepiej z pustego laminatu, z cienką końcówką, żyłki prawie niewidocznej, o średnicy do 0,10 mm. Przypon - najlepiej systemu Mattonta, z maleńkimi śruci-nami ołowianymi. Haczyk powinien być zawsze maleńki - kryształek; spławik - smukły, bardzo czuły. Prawdziwi mistrzowie gruntowi łowią płocie na jedną wędkę, utrzymując przynętę nieustannie w ruchu; branie ryby, zacięcie, holowanie i zarzucenie następuje w regularnym, prawie monotonnym rytmie. W specjalistycznych sklepach wędkarskich można kupić specjalne, przynętowe pasty, mieszanki czy zanęty. Wędkarze mają jednak swoje własne tajemnice dotyczące składu, barwy i zapachu ciasta na płocie. Krótko mówiąc płoć jest rybą, która "zmusiła" wędkarzy do eksperymentowania jak żaden inny gatunek. W wodach Europy środkowej płoć, bardzo pospolita, nie jest uznawana za cenny gatunek. Natomiast na zachodzie i północnym zachodzie naszego kontynentu uważana jest za jedną z najbardziej cenionych ryb połowów sportowych, również pod lodem. Płoć jest bardzo oścista, lokalnie jest ona używana jako surowiec do konserw rybnych.


plotka.jpg

 

Doceń nas